lørdag 23. juli 2011

Utstyr - oppsummering

En hver tur krever egnet utstyr, jo lengre jo større krav til utstyret. Nå skal jeg ikke påstå at dette har vært en ekstrem tur, men en del erfaring fikk vi:

  • Sykler og reputstyr: Syklene fungerte stort sett meget bra. Vi hadde en del problemer med punkteringer, noe som i stor grad rammet bakhjulet til Hans Olav. Dette var nok hjulet med størst belastning. En enkel forbygging, vi ikke hadde utført, hadde vært å sette på nye dekk av god kvalitet (helst "punkteringsikre"). Reserveslanger var svært nyttige sammen med en stor pumpe. Lappesaker er et must, og klassiske lapper fungerte bedre enn hurtiglapper (klistrelapper). 
  • Sykkelklær: Alle hadde sykkelbukse, sykkelhansker, hjelm og solbriller. Dette fungerte greit. For regnværsdager hadde vi litt ulikt oppsett av regnklær. Hans Olav hadde dårligst, og ble raskt våt, de andre hadde noe bedre, og ble noe saktere våt. Erfaringen var at vi uansett ble våte, og at ulltøyet og ullsokkene vi hadde under hjalp godt. Hans Olav savnet sin lange sykkelbukse og hele sykkelhansker som lå hjemme. Skoovertrekk bør også vurderes ved senere turer.
  • Sykkelvesker og pakkposer: Vi brukte utelatende Ortlieb backroller (samt frontroller) som sykkelvesker. Pakket riktig er disse helt vantette, noe som kom godt til nytte. Ortlieb sine vesker er enkle å ta av og på sykkelen uten at en trenger å fikle med reimer. Kristin og Hans Olav har også vesker på styret, her savnet Kristin en veske som var lettere å ta av og på (hun måtte fikle med reimer daglig). Vi hadde 4 pakkposer på 35 liter fra Ortlieb, og to mindre fra Eagle. Disse var typisk plassert i sykkelvognen, og holdt både PC og utstyr ført når de var lukket skikkelig.
  • Koke og spisesaker: Vi hadde med et stormkjøkken fra Trangia, og en Kovea Moonwalker. Er faringen her var raskt at vi brukte kjeler fra Trangia og gassbrenneren til å varme. Til å spise av hadde vi 4 "Tallirkslåda" (Firkantet boks, med kopper og bestikk), disse var alltid vanskelige å pakke sammen. I fremtiden ser en at en "spork" hver fungerer like bra som turbestikk. Til å drikke av hadde vi en flaske hver som kun ble brukt til vann. Annen drikke, som melk og juice, ble ofte av praktiske og hygieniske årsaker drukket av engangskopper.
  • Telt, soveposer, og underlag: Vi hadde en Helsport Karasjok 4 - 6 manns lavvo. Lavvoen er rask og lett å sette opp, selv for en person. Stort sett fungerte den bra, men blir litt liten for 5 personer med utstyr. Vi hadde en god blanding med soveposer fra Helsport og Ajungilak, som alle egentlig gjorde jobben greit. Hans Kristian hadde den varmeste posen, og slet med at det ble for varmt. Soveposene ligge nå til vask, og det viser seg at en av posene egentlig ikke tåler maskinvask (noe vi kommer til å sjekke neste gang). Underlag startet vi med en gammel Thermarest (20 år), en ekstra tykk Thermarest, 2 Prolite 4 Thermarest og en Exped Downmat 9 DLX. Bortsett fra den gamle Thermaresten, som røk under turen, fungerte disse godt. Exped underlaget hadde nok den beste liggekomforten, ihvertfall var det klart at når Kristin hadde sovet på det en natt fikk Hans Olav ikke det i retur.
  • 1. hjelp: Under setet til Hans Kristian hadde vi et enkelet førstehjelpsutstyr (plaster og enkeltmannspakker, gassbind). Heldigvis hadde vi ikke bruk for mer enn litt plaster.
  • Annet: Av klær og utstyr vi hadde kan et par punkt trekkes frem: Alle hadde en tynn fleese genser, som både fungerte godt i leiren om kvelden og om en ble kald på dagen. Vi hadde bare to typer sko hver, Joggesko til å sykle i, og sandaler, noe som holdt bra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar